Vai arī Tev kupāti ir gardums, ko ierasts iegādāties veikalā vai kafejnīcā nevis gatavot pašam?
Mēs aicinām izmēģināt pagatavot kupātus pašu rokām - tas nav nemaz tik sarežģīti! Šajā rakstā atradīsi kupātu recepti, sastāvdaļas un pagatavošanas pamācību, kā arī ieteikumus kupātu vārīšanai un cepšanai.
Kupātu pagatavošana aizņems pāris stundas. Nepieciešamas pavisam vienkāršas sastāvdaļas: cūkgaļa, sīpoli, ķiploki, dažādas garšvielas un cūku zarnas kupātu apvalciņam. Ja vēlies paātrināt procesu, izvēlies jau gatavu malto gaļu. Lai pagatavotu kupātus, jāsamaļ gaļas masa, tā kārtīgi jāsamīca kopā ar garšvielām un jāpilda cūku zarnu apvalciņā. Pēc tam kupātus īsu brīdi novāra un apcep.
Lasi rakstu tālāk, lai uzzinātu visas nepieciešamās sastāvdaļas un lai iemācītos pagatavot kupātus mājās. Kupātu recepte paredz izmantot maltu cūkgaļu, taču tikpat vienkārši pagatavojami ir jēra gaļas kupāti, kā arī meža gaļas kupāti, piemēram, brieža gaļas kupāti. Paštaisīti kupāti garšos pavisam citādi nekā veikalā pirkti, un tā būs garda maltīte ģimenei, piemēram, kupāti ar rīsiem vai kupāti ar kartupeļiem.
Mājās gatavotas desas jeb kupātus iespējams pagatavot dažādi - lieliski garšos gan kūpināti kupāti, gan cepti kupāti, gan arī kupāti uz grila. Turpini lasīt rakstu, lai noskaidrotu, kā notiek kupātu gatavošana.
Kupātu recepte
No kā pagatavot kupātus? Lai pagatavotu kupātus, nav nepieciešamas daudz sastāvdaļas. Šī kupātu recepte derēs, lai pagatavotu cūkgaļas kupātus, taču mājas desas recepti vari pielāgot savām iespējām un vēlmēm, izmantojot arī citu gaļu - liellopu, teļa vai meža gaļu, kā arī jaukto, piemēram cūkgaļas un liellopu gaļu. Ja izvēlēsies kupātiem liesu gaļu, tie sanāks mazliet sausāki, tādēļ iesakām izvēlēties treknāku gaļu.
Mājas kupāti visbiežāk tiek gatavoti no maltās gaļas, kuru samīca kopā ar sīpoliem, ķiplokiem un garšvielām, un sapilda cūku zarnās, kas veido desas apvalku.
Sastāvdaļas:
- 2kg patreknas cūkgaļas (vai maltās gaļas)
- 2 sīpoli
- 3-5 ķiploka daiviņas
- Ķimenes
- Melnie pipari
- Sāls
- Cūku zarnas
Garšvielas kupātiem arī var pielāgot pēc patikas, kādu no tām izlaižot vai pievienojot ko citu. Tradicionāli mājās gatavoti kupāti tiek papildināti ar ķimenēm, sāli un melnajiem pipariem, taču nereti tiek izmantoti arī smaržīgie pipari, lauru lapas un dažādi garšvielu maisījumi, piemēram “Hmeļi Suneļi” vai piedevas gaļai.
Svaigi.lv piedāvājumā ir plaša garšvielu, garšaugu eļļu un piedevu izvēle dažādiem ēdieniem.
Lasi tālāk - kupātu jeb paštaisītas mājas desas recepte - pa soļiem.
Kupātu pagatavošana
- Cūkgaļu samaļ gaļas mašīnā vai izmanto jau gatavu malto gaļu.
- Sasmalcina sīpolus mazos gabaliņos un sarīvē ķiploku vai izspiež caur ķiplokspiedi.
- Pievieno sīpolus, ķiplokus un pārējās garšvielas gaļas masai un kārtīgi samīca.
- Kupātu masu liek ledusskapī uz vismaz 1 stundu.
- Kamēr gaļa ievelkas, cūku zarnas iemērc bļodā ar aukstu ūdeni uz ~10 minūtēm, tad tās kļūst elastīgākas un ir vieglāk pildīt.
- Pilda kupātus, aizsienot galus ar aukliņu. Lai ērtāk pildīt kupātus, var izmantot gaļas maļamo mašīnu, kam pievieno speciālu metāla uzgali, uz kura uzver zarnas.
- Lai kupātu apvalciņš nepārsprāgst, kupātus var vispirms nedaudz apvārīt un tad cept uz pannas. Var cept arī bez vārīšanas uz pannas vai cepeškrāsnī - uz restītēm vai cepampapīra.
Apceptus kupātus var likt katliņā, pievienot apceptus burkānus, tomātu pastu, sīpolus, lauru lapas, mazliet buljona vai pannas atvārījumu un visu pasautēt pāris minūtes, iegūstot gardu mērcīti - kupāti mērcē ir lieliska kombinācija.
Dažādus svaigus dārzeņus, garšaugus un salātus savām maltītēm atradīsi Svaigi.lv. Iegādājies svaigus produktus no Latvijas saimniekiem, tai skaitā no bioloģiski sertificētām saimniecībām.
Kā pagatavot vārītus kupātus
Cik ilgi jāvāra kupāti?
Lai gan kupātus var pagatavot arī bez vārīšanas, mēs iesakām kupātus, kad tie sapildīti apvalciņos un sasieti, likt verdošā ūdenī, vienu vai pāris minūtes pavārīt un pec tam apcept uz pannas vai cepeškrāsnī. Kupātu vārīšana ir svarīgs receptes solis, jo tādējādi vari būt drošs, ka kupāti būs viscaur vienmērīgi gatavi.
Kā pagatavot kupātus uz pannas
Cepti kupāti ir klasisks tradicionāls ēdiens. Kupāti uz pannas ir ļoti vienkārši pagatavojami - vispirms ieteicams kupātus apliet ar verdošu ūdeni vai mazliet novārīt, un tad apcept uz pannas līdz tie iegūst zeltaini brūnu nokrāsu. Kupātu cepšana uz pannas ir visvienkāršākais veids, kā pagatavot patiesi gardus mājas kupātus.
Kupātu gatavošana cepeškrāsnī
Paštaisītos kupātus var cept arī cepeškrāsnī - kupāti krāsnī jācep 180 grādos, ietaukotā traukā vai uz cepampapīra aptuveni 40 minūtes. Pirms kupātus liek cepeškrāsnī, tos nav nepieciešams apvārīt. Mājās gatavotie kupāti cepeškrāsnī būs garšīga, sātīga un vienkārša maltīte. Izmēģini arī cept kupātus cepeškrāsnī kopā ar dažādiem dārzeņiem, piemēram, sīpoliem, kartupeļiem un tomātiem - rezultātā iegūsi sulīgu un gardu maltīti.
Kopsavilkums
Mēs ceram, ka šis raksts Tevi iedvesmoja izmēģināt pagatavot kupātus mājas apstākļos un ka tagad zināsi, kā pagatavot kupātus pašu rokām. Kupātu pagatavošana patiešām nav sarežgīta un būs pa spēkam arī iesācējiem, ja ir nepieciešamās sastāvdaļas.
Mājas kupātu recepte ir vienkārša, un to iespējams pielāgot savām vēlmēm, kā arī kupātus vari pasniegt ar dažnedažādām piedevām - kartupeļiem, rīsiem, kāpostiem, dārzeņiem u.c. Lai gan kupātu gatavošana aizņem pāris stundas, vari būt drošs, ka mājās gatavotajiem kupātiem būs pavisam cita garša nekā veikalā iegādātiem.
Lai labi garšo!