Lazanjas recepte
Lazanja ir lieliska maltīte, ko pasniegt lielam daudzumam cilvēku - viesībās vai ģimenes vakariņās. To ir viegli arī uzsildīt un baudīt vairākas dienas. Iespējams, ierastāka ir lazanja ar malto gaļu, taču tikpat vienkārši pagatavojama ir lazanja ar vistas gaļu un citām sastāvdaļām. Zemāk rakstā - vienkārša lazanjas recepte.
Lazanjas pagatavošana kopā aizņem aptuveni 1,5-2 stundas. Vispirms nepieciešams sagatavot gaļas mērci, apbrūninot malto gaļu, kurai pievieno tomātu mērci un tomātu pastu. Lazanjas recepte iekļauj arī bešamela mērci, kura tiek gatavota no miltiem, piena, taukvielām, siera un garšvielām. Lazanjas kārtu veidošanai tiek izmantotas lazanjas plāksnes, starp kurām ieklāj maltās gaļas un bešamela mērci.
Lai gan lazanjas receptes mēdz būt ļoti atsķirīgas un ar dažādiem pagatavošanas soļiem, pagatavot lazanju nav sarežģīti. Klasiskā lazanjas recepte izmanto gaļas un tomātu mērci, kā arī bešamela mērci ar cieto sieru, taču recepti var pielāgot ikkatrai gaumei, jo iespējamas dažādas variācijas: lazanja ar vistas fileju vai veselīgā lazanja ar tomātiem, kabačiem, spinātiem, kā arī lazanja ar sēnēm. Ja vēlies ko sātīgāku un gardāku, Izmēģini lazanju ar saldo krējumu, kā arī lazanju ar sieru, piemēram, rikotas sieru vai kausēto sieru.
Lazanja cepeškrāsnī ir ne tikai ļoti garda, bet arī ērta maltīte, kas patiks visai ģimenei. Vai zināji, ka var pagatavot arī lazanju uz pannas un pat lazanju katlā?
Nepieciešamās sastāvdaļas lazanjas pagatavošanai
Klasiskā lazanjas recepte paredz vienkāršas, pieejamas sastāvdaļas. Lazanjas sastāvu veido maltās gaļas mērce, lazanjas plāksnes un bešamela mērce. Attiecīgi lazanjas pagatavošanai nepieciešama maltā gaļa, sīpols un ķiploks, paprika (pēc izvēles), tomātu mērce un tomātu pasta, kā arī garšvielas. Baltajai mērcei jeb bešamela mērcei nepieciešama eļļa vai sviests, milti, piens, cietais siers un rīvēts muskatrieksts. Protams, nevar aizmirst lazanjas makaronu plāksnes, kas veido lazanjai tik raksturīgās kārtas.
Zemāk tabulā apskati lazanjas sastāvdaļas, kas nepieciešamas, lai pagatavotu maltīti četrām personām vai astoņām personām.
Maltās gaļas mērcei
4 personām | 8 personām |
1 tējkarote olīveļļas cepšanai |
2 tējkarotes olīveļļas cepšanai |
Bešamela mērcei
4 personām | 8 personām |
1 ēdamkarote eļļas vai sviesta |
2 ēdamkarotes eļļas vai sviesta |
Lazanjas kārtām
- 4 personām: aptuveni 120g
- 8 personām: aptuveni 250g
Lazanjas recepte
Kā pagatavot lazanju? Lai pagatavotu izcilu lazanju, mēs iesakām sagatavot lazanjai raksturīgo maltās gaļas un tomātu mērci, kā arī bešamela mērci jeb balto mērci, jo lazanja ar bešamela mērci ir patiesi garda maltīte itāļu gaumē.
Izmēģini - vienkārša lazanjas recepte.
Gaļas mērce:
1. Lielā pannā uz vidējas uguns uzkarsē olīveļļu. Apcep malto gaļu līdz tā ir viegli brūna no visām pusēm.
2. Gaļu noņem no pannas un pārliek bļodā. Nolej šķidrumu tā, lai paliek tikai aptuveni ēdamkarote tauku.
3. Pannā liek sasmalcinātu papriku un sīpolus, apcep 4-5 minūtes, līdz sīpoli ir caurspīdīgi un paprika mīksta. Pievieno sasmalcinātu ķiploku un apcep vēl pusminūti.
4. Apbrūnināto malto gaļu liek atpakaļ uz pannas. Visu apmaisa un uz mazas uguns pasautē 5 minūtes.
5. Malto gaļu ar dārzeņiem pārceļ uz vidēji lielu katlu. Katlā pievieno tomātu mērci un tomātu pastu.
6. Pievieno pētersīļus, oregano un itāļu garšvielas, daudzumu pielāgojot pēc garšas. Pievieno arī ķiploku pulveri.
7. Pielej sarkanvīna vai baltvīna etiķi. Pēc garšas iemaisa cukuru pa ēdamkarotei, pēc katras pievienotās ēdamkarotes nogaršojot.
8. Pievieno sāli pēc garšas.
9. Uzkarsē mērci līdz vārīšanās temperatūrai un pēc tam samazina uguni. Gatavo 15-45 minūtes, bieži apmaisot. Ieteicams ik pa laikam paskrāpēt katla dibenu, lai nekas nepieliptu neapdegtu.
10. Noņem no uguns.
Bešamela mērce:
1. Katliņā sakarsētā eļļa vai sviestā apcep miltus.
2. Vienmērīgi maisot, lej klāt pienu un uzvāra.
3. Noņem no uguns un iemaisa pusi no rīvētā cietā siera, sāli, piparus un rīvētu muskatriekstu.
Lazanjas pagatavošana:
1. Lazanjas plāksnītes novāra verdošā ūdenī ar sāli 4 -5 minūtes, pēc tam nosusina.
2. Karstumizturīgā traukā ieklāj nedaudz maltās gaļas mērces, pārklāj ar lazanjas plāksnītēm un tām virsū atkal klāj daļu gaļas mērces. Tai virsū klāj bešamela mērci. Atkal liek virsū plāksnītes un atkārto procesu, līdz visas plāksnītes un abas mērces ir beigušās.
3. Pēdējai kārtai uzklāj bešamela mērci. Virsū uzber atlikušo cieto sieru.
4. Liek sakarsētā krāsnī un 200 grādu temperatūrā cep 30-40 minūtes, līdz virskārta kļūst zeltaina.
5. Pirms pasniegšanas atdzesē 10-15 minūtes.
Lai gan lazanju visbiežāk gatavo cepeškrāsnī, to iespējams pagatavot arī pannā. Lai pagatavotu lazanju pannā, lielā pannā apcep malto gaļu ar ķiplokiem un sīpoliem, pievieno arī sāli un piparus. Apmaisot cep, līdz gaļa ir apbrūnināta. Gaļu pārklāj ar mazākos gabalos salauztām lazanjas plāksnītēm, kurām virsū uzlej tomātu mērci un tomātu pastu, pielej arī aptuveni pusglāzi ūdens. Visu uzvāra, pēc tam samazina karstumu un, ik pa laikam apmaisot, visu sautē aptuveni 20 minūtes, līdz makaronu plākšņu gabali ir mīksti. Iemaisa saldo krējumu, garšvielas pēc izvēles, un virsū liek rīvētu sieru.
Savukārt, lai pagatavotu lazanju katlā, pagatavo lazanjas gaļas mērci palielā katlā, taču pēc tam katla apakšā atstāj nelielu daļu no mērces, bet pārējo pārliek kādā bļodā. Katlā uz mērces izkārto lazanjas plāksnes, tās salaužot atbilstoši katla izmēram, un pārklāj ar daļu gaļas mērces, pār to klāj bešamela mērci, tad liek gaļas mērci, atkal lazanjas plāksnes, un procesu turpina, līdz abas mērces ir beigušās. Pēdējai kārtai uzklāj bešamela mērci un pārber ar sieru. Katlu liek uz mazas uguns, liek virsū vāku un gatavo 30-40 minūtes, tad vāku noņem un turpina gatavot aptuveni 15 - 20 minūtes.
Lazanja ar gaļu
Kad tiek runāts par lazanju, visbiežāk tiek saprasta lazanja ar malto gaļu. Lazanja ar cūkgaļu ir vienkārši pagatavojama un garda, taču var izvēlēties arī liellopa gaļu vai jauktu malto gaļu. Lazanjas recepte ar malto gaļu ir tradicionāli itāļu virtuves recepte, taču lazanjai ir daudz dažādu variāciju, tai skaitā lazanja ar vistas fileju. Lai pagatavotu lazanju ar vistas gaļu, jāpagatavo vistas mērce.
Lai pagatavotu vistas gaļas mērci, lielā katliņā uz vidējas uguns uzkarsē eļļu un liek tajā vistas krūtiņas fileju. Cep aptuveni 5 minūtes no katras puses līdz tā kļūst zeltaina, tad pārceļ to uz šķīvja. Pannā liek sīpolus un apcep 10 minūtes, līdz tie kļūst zeltaini. Pievieno ķiplokus un zaļumus (pēc izvēles). Pannā liek atpakaļ vistu un pievieno tomātu mērci. Pievieno garšvielas un uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Sautē 35 minūtes, līdz vista ir mīksta un mērce ir bieza. Izmanto 2 dakšiņas, lai sadalītu vistu mazākos gabaliņos mērcē.
Veģetārās lazanjas recepte
Ja vēlies mazliet veselīgāku un svaigāku lazanju, ir iespējams pagatavot arī veģetāro lazanju. Dārzeņu lazanjas recepte būtiski neatšķiras no klasiskās lazanjas receptes, tikai gaļas mērces vietā tiek gatavota dārzeņu mērce.
Lazanjas recepte bez gaļas paredz ļoti mazos gabaliņos sagriezt papriku, cukīni un burkānus, un tos sautēt pannā, līdz kļūst zeltaini. Pēc tam pannā pievieno spinātus un gatavo tos dažas minūtes, lai spināti pārlieku nezaudētu struktūru. Pēc tam pievieno tomātu mērci un visus pārējos soļus ievēro tāpat kā gatavojot klasisku lazanju.
Lazanja ar dārzeņiem ir ērti pagatavojama maltīte, jo tajā var izmantot sezonai aktuālos dārzeņus vai tos, kas pieejami mājās. Lazanjā bez gaļas var izmantot arī kabačus - lazanja ar kabačiem būs ļoti sulīga un garda. Arī veģetārā lazanja ar baklažāniem ir lielisks variants, ko izmēģināt - baklažāni ļoti labi iederas lazanjā.
Pagatavo arī lazanju ar sēnēm, piemēram, šampinjoniem, kas būs laba alternatīva lazanjai ar gaļu. Lazanjā nav arī obligāti jāizmanto bešamela mērce - to var aizstāt ar sieru vai mīkstu biezpienu. Lai gan sākumā var šķist nesavienojami, lazanja ar biezpienu ir veiksmīga un garda kombinācija.
Lazanjas bešamela un boloņas mērces
Lazanja nav iedomājama bez lazanjas mērces. Lai gan lazanjas mērcēm ir dažādas variācijas, un tās iespējams pielāgot atbilstoši gaumei un vajadzībām, mēs iesakām izmēģināt klasiskās lazanjas mērces: boloņas mērci un bešamela mērci.
Boloņas mērce ir itāļu virtuvei raksturīga gaļas mērce, kas nākusi no Boloņas pilsētas Itālijā. Ja vēlies pagatavot lazanju ar boloņas mērci, pievieno maltās gaļas mērcei sasmalcinātu seleriju un burkānus, kā arī mazliet piena, kas radīs īpašo, mazliet saldeno garšu, kas raksturīga boloņas mērcei. Tradicionāli boloņas mērces pagatavošanā izmanto arī tomātus savā sulā.
Savukārt lazanjas baltā mērce jeb bešamela mērce tiek gatavota no eļļā vai sviestā apceptiem miltiem, kuriem pievieno pienu, rīvētu cieto sieru un muskatriekstu. Lazanja ar bešamela mērci būs maigāka un krēmīgāka, kā arī mērces konsistence ir pateicīga un padara maltīti sulīgāku, iekļūstot starp lazanjas plāksnītēm.
Izmēģini baltās mērces vietā izmantot sieru - lieliski garšo arī lazanja ar rikotas sieru vai lazanja ar kausēto sieru. Interesanta variācija ir arī lazanja ar biezpienu - biezpiens piešķir lazanjai papildu sulīgumu un tekstūru.
Kopsavilkums
Lai gan lazanjas recepte var šķist sarežģīta, to ir iespējams pagatavot arī tiem, kam nav liela pieredze gatavošanā. Lazanja ar malto gaļu ir lieliska maltīte visai ģimenei, kas noteikti garšos arī bērniem. Klasiskā lazanjas recepte pagatavojama ar malto gaļu un balto mērci jeb bešamela mērci, taču iesakām pagatavot arī lazanju citos veidos, piemēram, veģetāro lazanju bez gaļas - lazanja ar dārzeņiem, piemēram, baklažāniem, cukini un spinātiem - garšos lieliski un būs īpaši sulīga. Lazanjas recepte ļauj pielāgot sastāvdaļas un to daudzumus, tādēļ to var pielāgot ikvienai gaumei.