Gārsa ir ļoti vitamīniem bagāts augs, kas visas labākās vielas sakoncentrē sevī tieši pavasarī – tikko lienot ārā no zemes. Gārsa ir viens no avotiem, kā uzņemt lielu daudzumu C vitamīna. Tai piemīt arī spēcīgas organismu attīrošas īpašības – tā samazina skābju līmeni organismā un sekmē dažādu sāļu izvadīšanos. Papildu šīm īpašībām, gārsa ir arī nomierinoša un tonizējoša.

Kā ēst gārsu? Ēšanai ieteicami ir paši pirmie gārsas dzinumi, kad tā tik tikko sākusi līst ārā no zemes. Pieaugusi gārsa maina savu garšu, kā arī pēc tekstūras paliek ne tik tīkama. Gārsu var iekļaut savā ēdienkartē tieši tāpat kā jebkurus citus zaļumus – salātos, zupās, sautējumos, biezeņos. Protams, visvērtīgākās ir gārsu lapiņas, kas lietotas tieši svaigā veidā. Izmēģini gārsu kopā ar citiem pavasara zaļumiem sakult kokteilī kopā ar kefīru – var pievienot arī nedaudz sāls un piparu, vai kādu citu garšvielu. Šāds kokteilis ir īsta pavasara vitamīnu bumba!

Gārsas pesto ar valriekstiem
Nepieciešams:
1 sauja gārsas lapu
1 sauja valriekstu
1 daiviņa ķiploka
1 tējkarote rupjā jūras sāls
5 līdz 6 ēdamkarotes olīveļļas
1 ēdamkarote mārrutku

Pagatavošana: Nomazgā un nosusina gārsas lapiņas un norauj tās no kātiņiem. Tās smalki sakapā kopā ar valriekstiem. Piestā sastampā ķiplokus ar jūras sāli, lai veidotos pasta. Sajauc visas sastāvdaļas, pievieno olīveļļu, labi samaisa. Ļauj ievilkties stundu. Lai pesto saglabātu stikla traukā ilgākam laikam, tas vienmēr jāpārlej ar eļļu. Tādu pesto ledusskapī var uzglabāt trīs līdz četras nedēļas.