Vasaras pašā vidū, kad ogas un augļi sāk birt kā no pārpilnības raga, jāatceras, ka dzīvojam tādos platuma grādos, kur pilnbrieda laiks ir īss, bet sava vitamīnu deva būs ļoti noderīga gada vēsajos mēnešos. Par krājumiem ziemai ir jādomā laikus, tāpēc te būs daži padomi, kā pareizi sasaldēt ogas un augļus.  

Zemenēm un avenēm pirms saldēšanas var uzkaisīt cukuru, bet jāņogas saldē bez tā - saliekot trauciņos vai speciāli paredzētos saldēšanas maisiņos tieši tik daudz, cik paredzēts izmantot vienā reizē. Tad, ziemā izņemot ogas no saldētavas, nebūs jāuztraucas par sadalīšanu. Ogām jābūt svaigām un sausām. Ja ogas pirms saldēšanas noskalo, tad tās atstāj sietā uz kādām 20 minūtēm vai izber vienā kārtā, lai pilnībā nožūst.

Ja maisiņā tiek saldēts lielāks daudzums ogu, to dara kārtām – uz paplātītes, kas ietilpst saldētavā, sasaldē vienu kārtu ogu un ber tās maisiņā. Šādā veidā varēs izvairīties no tā, ka ogas sasals vienā bumbā.

Ja ogas tiek saldētas sablendētā masā ar cukuru, tad labāk to pievienot mazāk nekā par daudz. Ogas nebūt nav jāsakuļ viendabīgā masā, pietiek, ja tās sastampā.

Vienreiz atsaldētas ogas atkārtoti sasaldēt nav ieteicams.
Ogas, ko saldēt:

  • zemenes - veselas, saspaidītas ar pavisam nedaudz cukura;
  • avenes - veselas, saspaidītas ar pavisam nedaudz cukura;
  • meža zemenes - vislabāk svaigas;
  • lācenes - svaigas, saspaidītas ar cukuru;
  • upenes - veselas vai saspaidītas ar cukuru;
  • jāņogas - veselas vai saspaidītas ar cukuru;
  • mellenes - veselas;
  • ērkšķogas - veselas;
  • dzērvenes - veselas;
  • brūklenes - veselas.

Augļi:

  • aprikozes - pārgrieztas uz pusēm;
  • persiki - gabaliņi, ceturtdaļas, pusītes, nomizoti vai vieglā cukura sīrupā, obligāti samaisīti ar citrona sulu, lai nepaliktu brūni;
  • plūmes - pusītes, biezenis, bez piedevām;
  • melones un arbūzi - gabaliņos, bumbiņas, tīras bez piedevām vai pārlietas ar vieglu cukura sīrupu (ilgākai noturībai un krāsai);
  • mango - sagriezti, vieglā sīrupā;
  • āboli - nomizoti, gabaliņi, apmaisīti citrona sulā un ja vēlies vieglā cukura sīrupā.


Lai izdodas!