Ne vien kalendārs, bet arī laiks aiz loga vēstī, ka tuvojas pavasaris un tas mums – nepacietīgajiem un saulītes alkstošajiem Latvijas iedzīvotājiem – nozīmē veselu gastronomisku piedzīvojumu. Tieši tā – sulu laiks ir klāt. Kļavas būs pirmās, kas iepriecinās pēc zemes spēka izslāpušos, tāpēc ir tikai pašsaprotami, ka arī Svaigi.lv tās ir pieejamas.
 

Patiesībā ir neticami, cik gardas un vērtīgas ir šīs sulas. Un cik gudri bijuši mūsu senči, ka zinājuši, kur jau pašā agrā pavasarī smelties zemes spēku. Ziemas laikā kokos esošā ciete pārvēršas cukurā, pavasarī, kad koki caur sevi dzen ūdeni, tas kļūst salds. Koku sulas var asturēt līdz pat 10% cukura, bet tieši kļavu sulās ir apmēram 2 – 3%. Tiek uzskatīts, ka visvērtīgākās šīs sulas ir 4 stundas pēc tecināšanas, jo ar katru nākamo stundu sula savas vērtīgās vielas zaudē. Svarīgi, ka kļavu sulas, atšķirībā no bērzu sulām, nav iespējams uzglabāt ilgstoši. Tomēr kļavu sulas tiek uzskatītas par lielisku alternatīvu parastam ūdenim un tās iesaka lietot gan lai attīrītu organismu, gan lai uzlabotu vielmaiņu. Koku sulu sastāvā esošās minerālvielas un citas aktīvās vielas stimulē dažādu sārņu, sāļu un nogulšņu izvadīšanu no organisma.

Būtiski, ka kļavu un bērzu sulas neizraisa alerģijas, tādēļ tās būs piemērotas arī zīdaiņu un bērnu uzturā. Interesanti, ka kļavu sulas var izmantot arī ēst gatavošanā, piemēram, vārot tajās rīsus vai pupiņas, vai marinējot gaļu. Saka, ka ēdiens iegūstot īpašu aromātu un garšu. Protams, var izmēģināt kļavu sulas arī tvaicēt, iegūstot kļavu sīrupu, bet tam vajadzīgs samērā liels sulu daudzums.