Pirmo pavasara nātru dzinumiņu iekļaušana savā ēdienkartē ir pat ļoti vērtīga. Nātres ir ļoti bagātas ar antioksidantiem, karotinoīdiem, C, D, K un B1 vitamīniem, kā arī kalciju un citiem elementiem. Nātres ir lielisks dzelzs avots, tās satur daudz hlorofila. Uzturvielu bagātības ziņā nātres varētu salīdzināt ar spinātiem! Nātres īpaši ieteicamas visiem tiem, kas ziemas sezonā ir slimojuši ar dažādām saaukstēšanās slimībām. Tās noteikti palīdzēs stiprināt imunitāti, veicinās organisma attīrīšanos, uzlabos asins sastāvu, kā arī regulēs cukura daudzumu asinīs.

Kā ēst nātres? Pirmie nātru dzinumi pavasarī parasti ir ļoti maigi un nedzels, tomēr, ja šaubies, tad ieteicams nātru lapiņas pirms celšanas galdā applaucēt ar karstu ūdeni – tad vari būt drošs, ka netiksi sadzelts! Nātru lietošanas iespējas uzturā ir ļoti plašas – lieto tās salātos, zupās, sautējumos, kā arī garšvielu vietā. Protams, visvairāk vērtīgo vielu tavs organisms saņems, ja ēdīsi nātru dzinumus svaigā veidā, piemēram, ar krējumu un citiem zaļumiem (lociņiem, dillēm u.c.), vai ar eļļu un kādiem dārzeņiem.

Iedvesmai dalāmies ar Svaigi.lv Maijas ģimenes Nātru zupas recepti, ar kuru vienmēr tiek sveikts pavasaris.
Nepieciešams:
Nātres
Žāvētas gaļas kauli, ribas vai žāvēts stilbs
Grūbas
Burkāni
Kartupeļi
Olas

Pagatavošana: Uzvāra žāvētas gaļas kauliņus vai ribiņas. Gaļu vārot, pievieno grūbas, kad jau gaļa izvārīta un atkaulota, pievieno sagrieztus burkānus un kartupeļus. Nātres pievieno pašās beigās, kad jau zupa ir gatava. Tās kārtīgi nomazgā un aplej ar vārītu ūdeni (tad tās vairs nav asas), sakapā un ber klāt zupai. Vēl beigās pieliek klāt sakapātas vārītas olas. Pasniedz ar skābo krējumu. Tā īsti pa latvisko!

Lai labi garšo!