Jaunās pieneņu lapiņa, kas no zemes lien ārā tieši šobrīd, ir ļoti vērtīgs vitamīnu un minerālvielu avots, ko noteikti nedrīkst neizmantot! Pieneņu lapās ir ļoti daudz C un A vitamīnu, kālija, kalcija, nātrija, karotinoīdu, dzelzs un lecitīna. Pienenes ir ļoti spēcīgs organisma attīrītājs, tādēļ sevišķi ieteicams pavasara attīrīšanas kūrēs. Tām piemīt izteikti žulti dzenoša un veidojoša iedarbība.

Kā tās ēst? Pirmās pieneņu lapiņas, kas lien ārā no zemes, nav tik rūgtas, kā ierasts provējot jau pieaugušas pienenes vasarā. Tomēr, ja tev to garša ir par rūgtu, pirms lietošanas, pārlej tās ar sālsūdeni. Rūgtumu var mazināt arī ēdieniem pievienojot skābenes, citronu sulu, lokus, krējumu vai kefīru. Vislabāk ir lietot svaigas pieneņu lapas, piemēram, salātos vai zaļajos kokteiļos, taču tās, protams, var izmantot arī siltajos ēdienos – zupās, sautējumos, biezeņos u.c. Pievienojot pieneņu lapas siltajiem ēdieniem, dari to īsi pirms ēdiena pasniegšanas, lai zaļie dzinumi nezaudētu savas vērtīgās vielas!