Ikviena marināde sastāv no trīs pamata sastāvdaļām, kuras samaisa kopā, izveidojot sabalansētu pamatu gaļas marinēšanai. Svaigi.lv piedāvā nelielu ieskatu marinādes gatavošanas pamatos, un ceram, ka grilēšanas sezonā šīs zināšanas noderēs. Daļu produktu iespējams atrast arī mūsu virtuālajos plauktos un Pieliekamajā.

Tātad vienā marinādē jāsavieno, pirmkārt, skābe vai ferments, kas pamatā veidos garšu un noteiks marinādes stiprumu. Otrkārt, taukvielas, kas pastiprinās izvēlēto garšu un novērsīs gaļas salipšanu. Treškārt, garšvielas, kas sniedz bezgalīgas variāciju iespējas.

Pie skābēm būtu pieskaitāms – etiķis, vīns vai alus, citrusu sula, dzērveņu sula, rums, savukārt pie fermentiem – jogurts, piens, ananāsu sula, medus.  
Pie taukvielām pieskaitāms – olīveļļa, trifeļu eļļa, čili eļļa, bazilika eļļa, sezama eļļa, majonēze, paniņas, mandeļu eļļa.
Pie garšvielām pieskaitāms – svaigi zaļumi, kaltēti zaļumi, garšvielas, ķiploks, sīpoli, šalotes, ingvers, citrusu mizas, melisa, kļavas sīrups.

Lai visas šīs sastāvdaļas veiksmīgi savienotu, jāatceras daži vienkārši padomi:
1. uz 1 daļu skābes marinādei jāpievieno 2 daļas taukvielu;
2. blenderī būs visērtāk visu samaisīt kopā;
3. marinējot gaļu, izmantojiet traukus, kas neizraisa ķīmiskas reakcijas, piemēram, nerūsējoša tērauda, stikla vai plastmasas bļodas;
4. citrusa un etiķa marinādes ir stiprākas un gaļai noteiktas garšas īpašības piešķirs daudz ātrāk nekā majonēzes vai piena marinādes;
5. ledusskapī marinētus produktus jāuzglabā slēgtos traukos;
6. vismaz vienu reizi marinēšanas laikā produktus apmaisiet, lai pārliecinātos, ka tie būs pārklāti no visām pusēm;
7. neberiet sāli marinādē! Sāls produktus sausina, tāpēc vislabāk sāli pievienot produktiem tieši pirms likšanas uz grila;
8. nelietojiet alumīnija traukus;
9. nelietojiet pāri palikušo marinādi kā mērci grilētajai gaļai, ja vien tā nav vārīta nepārtraukti vismaz 3 minūtes, lai nogalinātu jebkuru bīstamo baktēriju.