Pats apzīmējums – siet sieru, ir radies no senākiem laikiem, kad uzreiz pēc siera pagatavošanas, to notecēties iesēja auduma gabalos, sasienot to galus kopā. Pirms vēl iepazina marli, gatavo siera masu iesēja parastā, parupjā drēbē. Agrāk saimnieces laukos sēja sieru katru nedēļu, taču tik un tā tas bija īpašs notikums ikvienas saimes ikdienā, jo paģērēja nopietnu gatavošanos. Pirms siera siešanas bija jāpagatavo gan biezpiens, gan sviests un arī pats siešanas process nebija vienkāršs – tam kurināja krāsni, cēla laukā lielos katlus un gatavoja izmazgātos audumus. Sieru sēja vairāk kā tikai vienu kukulīti, lai pietiek ilgākam laikam un to uzglabāja pagrabos.

Mūsdienās sieru pagatavot ir salīdzinoši vienkārši un, ja sagādātas vajadzīgās sastāvdaļas, tam vajadzēs vien 20 līdz 30 minūtes. Mūsuprāt, no veikalā nopērkamā piena diez vai sanāks pagatavot gardu sieru, tāpēc ieteicams izmantot īstu lauku govs pienu un pilnpiena biezpienu. Mums patīk gatavot no lauku produktiem, kaut arī nedaudz treknāks – gards un sātīgs ritulis tiek iesiets, tas nesanāk sīksts un nav jau liels grēks laiku pa laikam baudīt īstus un gardus produktus.

Visvienkāršākā Jāņu siera recepte:
5l piens
1kg biezpiens
3 olas
1,5l ūdens
60g sviests
sāls un ķimenes pēc garšas un vēlmēm

Pienu ar ūdeni uzvāra (90–95°C), tad pievieno labi izmīcītu vai izmaltu biezpienu. Lēni maisot karsē, līdz atsūkalojas un siera masa saiet kopā vienā kunkulī. Jo ilgāk karsēsi, jo sausāks būs siers. Visu salej uz saslapinātas marles un masu viļā, līdz tā labi atsūkalojas. Tad masu ieliek atpakaļ sausajā katliņā un pievieno olas (tās pirms pievienošanas ar dakšiņu bļodā viegli uzkuļ), sviestu, ķimenes, sāli un ar koka karoti mīca, līdz veidojas viendabīga masa. Ja vēlies, lai siers būtu viendabīgi dzeltens, olas samaisi kopā ar istabas temperatūrā noturētu sviestu, pirms tās pievieno karstajai masai. Svarīgi, marlē siera masu nedrīkst atdzesēt, tad siers slikti turēsies kopā. Ja masa tomēr atdzisusi, tad to uz brīdi iemērc atpakaļ karstajās sūkalās. Ja vēlies, lai siers būtu mitrāks, atdzesēties neliec to marlē, bet liec bļodiņā vai trauciņā (mūsuprāt, vislabāk ir izvēlēties māla bļodiņu).

Lai garšīgi!