Šobrīd sezonā aktuāli - ķirbji. Izlasi Ilzes Lipskas recepti, kā pagatavot ķirbju maizi, un ķeries pie darba. Tas ir vienkārši!



Ķirbju maize:
900-1000 g milti
900ml (3 krūzītes) ķirbju biezenis
25 grami rauga
1 ēdamkarote medus
2 tējkarotes sāls
100ml piens

Pienu mazliet uzsilda un iedrupina tajā ceturtdaļpaciņu rauga. Gribētu Jums pateikt, lai nebaidāties no rauga. Man pašai tas sausais raugs ne īpaši, jā esmu to lietojusi, un ne vienmēr mīkla ir uzrūgusi, mums te lauku veikalā parastā rauga nemaz nav, bet ja vien var - izvēlos šo raugu. Viss noslēpums, siltā pienā/ūdenī to pilnībā izšķīdināt. Ja paliks kāds gabaliņš, nu jā, tas, kas uz tā uzkodīs, laimīgs nebūs, tāpēc vēl var šo pienu ar raugu liet klāt mīklai caur sietiņu.

Tātad, siltā pienā ieliekam raugu, pievienojam medu un izmaisām. Bļodā ieberam miltus, vislabāk būtu izsijāt, es šoreiz to līdz galam neizdarīju, jo siets bija mitrs, un visa mana sijāšana izgāzās kā veca sēta. Miltos izveidojam bedrīti un ielejam pienu.

Tad jāpievieno ķirbju biezenis, un jāuzloka piedurknes! Mīklu samīcām, un atstājam lai rūgst kādu stundu.

Pēc tam izveidojam kukulīti, liekam uz pannas un vēl lai pusstundu pastāv, parūgst, un tikai tad liekam krāsnī cepties. Kādas 40 minūtes 200 grādos apmēram, gatavību jāpārbauda.



Receptes autors: Ilze Lipska
Foto: Ilze Lipska