Lai mājās ienāktu siltas maizes smarža ir vērts arī nedaudz papūlēties un, kad maizes cepšana jau kļūs par rituālu un to darīsi vismaz reizi nedēļā, tad tas vairs nemaz nešķitīs grūti. Pēc mūsu pašu pieredzes, vislabāk maizi izcept kādā nesteidzīgā brīvdienu rītā, jo mīklu raudzēties var likt pavisam ērti uz nakti, kamēr paši guļam, lai no rīta ātri izceptu garšīgus, svaigus un pašu rokām radītus graudu maizes kukulīšus.

Vajadzēs:
Ieraugu no iepriekejās maizes raudzēšanas reizes vai kādas saimnieces
1 kg milti (dažādi)
1-2 glāzes sēklas (vai pievieno 1 glāzi miežu putraimus)
Šķipsna ķimenes
1 tējkarote sāls
70-100 g cukurs
1 litrs ūdens

Gatavošana:
Visas izejvielas sajauc kopā līdz konsistencei, kas līdzinās ‘’biezai biezputrai’’.  No iegūtās masas atliec 3 ēdamkarotes ieraugu, to noliec raudzēties kopā ar mīklu. Ieraugu pēc raudzēšanas ieliec ledusskapī un glabā 7-10 dienas (līdz nākamai cepšanai). Mīklu saliec 2 formās (mēs izmantojam taisnstūrveida keksu formas), ko pirms tam apsmērē ar sviestu un apber ar klijām. Liec raudzēties istabas temperatūrā 8 stundas (mums patīk maizi nolikt nedaudz siltākā vietā par virtuves galdu, piemēram, pieradiatora). Cep sakarsētā cepeškrāsnī 60-70 minūtes 200oC. Izņem no formām un apsedz ar mitru dvieli. Ļauj atdzist.

Lai garšīgi!