Itāliskais osso buco ir gaļas ēdiens, to gatavo no tāda paša nosaukuma gaļas rullīšiem (tos iegūst no stilba daļas, sagriežot to sķērsgriezumā, biezums aptuveni 3 cm). Oriģinālā recepte pieprasa teļa gaļu, taču var pagatavot arī no liellopa gaļas. Tā darījām arī mēs. Pagatavot fileju, gulašu vai steiku no liellopa ir salīdzinoši vienkārši, taču bieži vien garšīgākās maltītes var iegūt tieši no dažādajiem gaļas produktiem. Šī ēdiena gatavošana prasīs virākas stundas - pacietība un uzmanība virtuvē rezultēsies ar gardu, ja ne izcilu maltīti. 

 

Nu ko, sākam!

Recepte:
4 osso buco rulliši (liellopa vai teļa gaļa, mūsu gadījumā liellops)
olīveļļa
1/2 sīpola
2 seleriju kāti (mēs izmantojām selerijas sakni)
1 burkāns
2 ēd.k. tomātu pastas
1/2 glāzes baltvīna
buljons
milti gaļas apviļāšanai
sāls, pipari

Liellopa gabalus apviļājām miltos, ne pārlieku daudz, lai cepšanas laikā nepiedegtu. Pannu un eļļu sakarsē, apcep liellopa gabalus no abām pusēm līdz tie kļūs smuki zeltaini. Cepot gaļu miltos tā neizdala sulas, tātad netiek sutināta un izveidojas kraukšķīga garoziņa, kas neļaus tai zaudēt sulīgumu vēlākajos gatavošanas posmos. Nolikām gaļu uz 10 minūtēm atpūsties.
Šajā pat pannā un eļļa apcepam smalki sakapātus dārzeņus - sīpolu, seleriju un burkānus. Kad tie viegli apcepušies, pievienojam vīnu un pāris minūtes ļaujam tam pavārīties. Izvārās alkohols. Pievieno garšvielas un tomātu pastu (svarīgi izvēlēties pastu, nevis tomātu mērci). Dārzeņiem pāri liekam gaļu un pielejam buljonu lai gaļa būtu pilnībā nosegta (šo var kārtot katlā vai dziļākā pannā).
Sautē osso buco uz nelielas uguns līdz tie kļūs mīksti un gaļa viegli atdalās no kauliem. Šis laiks atkarīgs no gaļas vecuma, gabalu izmēra, traukiem un karsēšanas temperatūras. Mēs karsējām 2 stundas, jo izmantojām liellopa gaļu, tai gatavošanas laiks ir ilgāks kā teļa gaļai.

Pasniedz šo ēdienu tradicionāli ar risotto. Paši lielākie gardēži gatavo rullīšu kaulā esošās "smadzenes" var uzsmērēt uz kraukšķīgas maizes šķēles. Lai garšīgi!