Siltajos vasaras vakaros, laiski baudot atvaļinājumu vai relaksējoties pēc darba, lieti noder kāds atspirdzinošs dzēriens. Ūdens piestāv slāpju veldzēšanai, taču vakarā savā glāzē rodas ieliet dzērienu, ar ko var nesteidzīgi baudīt vienatnē, pāršķirstot glancētu žurnālu lapas, vai jautrā draugu kompānijā malkot to ļaujot ledus gabaliņiem kust un atveldzēt prātu un ķermeni pēc dienas svelmes. Mums veikalos iegādājamās ledus tējas "neiet pie sirds" - pārāk daudz cukura un sastāvdaļu, kas nebūt nenāk par labu organismam, tādēļ mazāk cukurotu un atspirdzinošu vēso tēju, ko baudīt nesteidzoties, mēs gatavojam pašas.

Kā tad pagatavot šo lielisko atspirdzinājumu, dodot iespēju tradicionālam aukstā laika dzērienam, pārsteigt mūsu garšas kārpiņas arī siltajā laikā?!

  • Izvēlies savu mīļāko tēju, mums negaršoja ledus tēja ar melno tēju tās sastāvā, tādēļ iesakām izvēlēties zāļu tējas
  • Izmanto 1.5 reizi vairāk tējas nekā to darītu, ja gatavotu karstu tēju. Kad tā ievilkusies, pievieno auksto ūdeni pēc garšas, bet pirms pasniegšanas, pievieno ļoti daudz ledus.
  • Tējas saldināšanai vari izmantot medu, kļavu, pieneņu vai kādu citu ar cukuru saldinātu augļu vai ogu sīrupu; ledus tēju var saldināt ar viegli pagatavojamu cukurūdeni – sajauc cukuru ar karstu ūdeni, līdz tas izšķīst, atdzesē un pievieno tējai. Jo saldāka būs Tava ledus tēja, jo tā kļūst mazāk veselīga, tādēļ iesakām saldinātāju daudz nepievienot.
  • Ļauj vaļu fantāzijai un bagātini tēju ar vasaras augļiem un ogām. Ja rīko ballīti, vari ļaut viesiem pašiem izlemt, ko tējai pievienot, atstājot uz galda vairākus traukus ar sagrieztiem gardumiem.
  • ​Ledus tējā ledus var būt ar pārsteigumu, jo to var gatavot no tās pašas tējas bāzes, pievienojot, piemēram, piparmētru lapiņas, rīvētām citronu miziņām, ogām vai ēdamiem ziediņiem.


Zāļu tēja ar piparmētrām un medu (8 krūzītes)

Nepieciešams:
8 krūzes vārīta, karsta ūdens
¼ krūzes medus
3-4 zariņi svaigas piparmētras
½ tējkarote vaniļas ekstrakta
3 maisiņi vai ēdamkarotes kāda no zāļu tējām (izvēlies jauktu zāļu tēju, tā būs gardāka un nešķitīs pārāk vienkārša)

Pagatavošana: Uzvāri ūdeni un aplej zāļu tēju (beramo tēju var iebērt speciālos tējas maisiņos vai izmantot kafijas filtrus, tējas gatavošanai var izmantot tējas sietiņus vai, ja neizmanto maisiņus, tad tēju noteikti pēc ievilkšanās nokās caur smalku sietiņu), tējai jāievelkas 10 – 13 minūtes. Pēc tam nokās vai izņem tējas maisiņus un pievieno piparmētras, medu un vaniļas ekstraktu. Izmantojot koka karoti, saspaidi piparmētru lapas, lai bagātinātu tēju ar to garšu. Tad tēju atdzesē, pirms pasniegšanas pievieno ledu.

Kumelīšu – zemeņu – apelsīnu aukstā tēja (8 krūītes)
Augļi šai tējai piešķir saldumu, ja ir vēlēšanās zemenes var aizstāt ar avenēm vai pievienot mazliet citrona sulas, lai dzērienu papildinātu ar citrusu garšu.

Nepieciešams:
8 kumelīšu tējas ēdamkarotes
12 krūzes istabas temperatūras ūdens
2 mazi apelsīni, kādus parasti izmanto sulu spiešanai, tiem jābūt nomizotiem, bez sēklām un sagrieztiem šķēlēs
24 lielas zemenes, kas sagrieztas uz pusēm
4 tējkarotes medus
4 tējkarotes karsta ūdens

Pagatavošana: Traukā ievieto tējas daudzumu (beramo tēju var iebērt speciālos tējas maisiņos vai izmantot kafijas filtrus, tējas gatavošanai var izmantot tējas sietiņus), aplej ar verdošu ūdeni, ļauj tam nedaudz atdzesēties un tad pievieno apelsīnus un zemenes. Atdzesē tēju un vēl ļauj tai ievilkties ledusskapī 12 – 24 stundas. Pēc tam izņem tējas maisiņus vai nokāš dzērienu un tējai pievieno medu, kas sajaukts ar siltu ūdeni (izmanto siltu, ne karstu, ūdeni - tad medus nezaudēs savas vērtīgās īpašības), veidojot tādu kā sīrupu, lai dzērienu saldinātu.

Lai atspridzinoši!